case lemn, grinzi lamelare, tamplarie lemn stratificat, piscine




S.C. MPO Wood S.R.L. produce si structuri din lemn pentru case.

Materialele propuse sunt în conformitate cu sistemul framing si cu oferta existentă pe piata zonală a materialelor de constructii.

Structurile caselor din lemn executate în acest sistem, se evidentiază prin folosirea optimă a materialului lemnos, prin rezistentă, stabilitate, ductilitate, greutate proprie redusă care diminuează astfel impactul seismic, durabilitate, confort termic ridicat, pret competitiv. Totodată timpul de executie pe santier al acestor case este cu până la 70% mai mic decât pentru casele cu structură din zidărie.

Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de case din lemn care vor să afle mai multe informatii despre acest tip de structuri, vă oferim o succintă prezentare a acestui sistem constructiv în care lucrăm si noi.

O casă cu structura din lemn, în sistemul framing, se compune din următoarele elemente:

Talpa casei Este un element de bază al constructiei,  prin care se execută trasarea si prinderea peretilor structurii de rezistentă de fundatia clădirii.

Se constituie dintr-un dulap de lemn, cu dimensiunile de 45x90, 45x135mm, având aceiasi latime cu a peretelui care reazemă pe aceasta.      

Talpa casei se asează pe un strat de hidroizolatie si se fixează provizoriu în prima fază cu cuie sau holtzsuruburi, iar după montarea peretilor de la parter se solidarizează împreună cu acestia prin conexpanduri sau agrafe din otel beton existente în fundatie.

Peretii Reprezintă principalele elemente de rezistentă si stabilitate ale constructiei, care asigură preluarea sarcinilor verticale din greutatea planseelor si a sarpantei, precum si a sarcinilor orizontale din seism si vânt si transmit aceste încărcări fundatiei.

Un important avantaj al sistemului framing îl reprezintă posibilitatea realizarii peretilor sub formă de panouri prefabricate. Acest fapt conduce la cresterea calitătii executiei acestor elemente, prin realizarea lor în fabrică cu utilaje si tehnologii moderne, precum si un control tehnic adecvat. În acelasi timp prin prefabricare se reduce considerabil timpul de executie pe teren al constructiei, micsorându-se asfel manopera de montaj si implicit costul clădirii.

Peretii sunt alcatuiti din dulapi de lemn de rasinoase, cu dimensiunile sectiunii de 45x90mm si 45x135mm, spatiati în plan la distante de 400…600 mm. Uzual peretii exteriori se execută cu grosimea de 135mm si cei interiori cu grosimi de 90 si 135mm, aceste valori fiind impuse în principal, de grosimea stratului termoizolator care este mai mare la exterior.

Elementele verticale de rezistentă ale peretilor (montanti) sunt solidarizate de talpile orizontale ale panourilor prin cuie si coltare metalice galvanizate (acolo unde este cazul). Panourile peretilor exteriori sunt placate de regulă cu placi de OsB de12mm, care asigură rigidizarea si conlucrarea montantilor în plan lateral, realizând astfel o comportare de saibă rigidă a peretelui în planul său. Panourile peretilor interiori sunt contravântuite prin rigle dispuse orizontal sau inclinat, între montanti.

Placarea peretilor exteriori si interiori se execută pe ambele fete si se poate realiza într-o mare varietate. Astfel se pot utliza lambriuri din lemn, siding, astereală cu caroiaj de sipci pentru tencuială, plăci de OsB cu termosistem,  plăci de gips carton etc.

Termoizolatia este alcătuită din saltele de vată minerală cu grosimi de 50, 100, 150 mm care sunt dispuse între montantii structurii de rezistentă.

Peretii sunt hidroizolati la partea interioară cu bariere de vapori din folie de polietilenă, iar la exterior prin aplicarea termosistemului.

Centura casei Este realizata din OsB si asigură legatura la partea superioară a panourilor prefabricate. Centura se fixează de talpa superioară a panourilor prefabricate prin batere în cuie. 

Se înădeste în sectiuni decalate de sectiunile de înădire a panourilor prefabricate.

Planseele Planseele sunt elementele de constructie orizontale care realizează preluarea incărcărilor din greutatea oamenilor si mobilierului si o transmit peretilor si în acelasi timp asigură conlucrarea peretilor în plan orizontal si distribuirea sarcinilor orizontale din vânt si seism. 

Principalele elemente de rezistentă ale planseelor sunt grinzile. Grinzile sunt alcătuite din dulapi de lemn de răsinoase, cu sectiuni de 45x135, 45x200, 45x220 mm, dispuse la interspatii de 400…600 mm si rigidizate în sens transversal cu distantieri din dulapi cu aceiasi sectiune. Acest sistem de grinzi si distantieri transversali împreună cu dusumeaua alcătuiesc un ansamblu rezistent si rigid, având o comportare de saibă rigidă.

Pentru încăperile cu deschideri mari se folosesc si grinzi principale lamelare cu sectiuni de 135x200, 180x220, mm, alcătuite din dulapi de lemn încleiati, sau scânduri incleiate.

Prinderile grinzilor de centură se face prin cuie, buloane, coltare si eclise metalice galvanizate.

Peste grinzi se bate stratul suport care se constituie din: placi din OsB de 18-22mm grosime. Dusumeaua se poate dispune într-un singur strat sau în două straturi pe directii diferite.Pentru rigidizare si insonorizare se poate turna sapa armata cu plasa cu ochiuri 4x100 mm peste care se poate aplica orice fel de finisaj, podea, parchet, gresie, mocheta,etc.

Pe talpa inferioară a grinzilor se poate bate direct stratul de finisaj: gips carton, lambriu, etc. sau aceasta poate rămâne aparentă si se lăcuieste.

Sarpanta Reprezintă elementul de închidere situat la partea superioară a constructiei, având atât un important rol practic prin protejarea cladirii de intemperii, cât si un rol estetic, contribuind în mare măsură la aspectul constructiei. De altfel multe constructii din lemn se individualizează prin forma sarpantei.

Sarpanta se compune din structura de rezistentă, stratul suport al învelitorii si învelitoare.

Structura de rezistentă a acoperisului se poate executa în două variante si anume: sarpantă pe scaune si sarpantă pe grinzi cu zăbrele. 

Noi realizam sarpanta din dulapi de 45x200mm dispusi la distante de 600 mm si unde este cazul cu grinzi cu dimensiuni de 135x200 mm.În ambele cazuri suportul învelitorii este alcătuit din astereală de 24mm grosime sau plăci de OsB de 12 mm.

Ca material de învelitoare se poate folosi: tiglă, tablă zincată, coli de onduline, bardolyne, tabla Lindab, eternită, etc.

Tavanele înclinate de la mansardă, alcătuite din însăsi structura sarpantei se izolează termic cu saltele de vată minerală, cu grosimi de 150, 200mm. 


Grinzi Lamelare

· S.C. MPO Wood s.R.L. produce la comandă panouri din lemn de molid stratificat în presă la cald. Aceste panouri pot fi folosite ca prefabricate pentru mobilier si pot avea suprafată maximă de 2500 (lungime) x 1200 (lătime) si grosime de 13 până la 30 mm.

· se pot executa si grinzi din lemn de molid stratificat cu dimensiune maximă 1000 (înăltime) x 200 (lătime) x 8000 (lungime) mm. structura din lemn multi stratificat conferă grinzii o rezistentă sporită si o stabilitate dimensională ce se păstrează în timp. Aceste grinzi pot fi finisate cu lacuri, baturi si vopsele dacă sunt aparente.




Tamplarie din lemn stratificat care se imparte in ferestre si usi

Ferestre

  • Materialul de bază folosit este lemnul de răsinoase, molid cu o umiditate de 8 – 12%, din care se realizează montanti triplu stratificati din elemente îmbinate prin lipire în presă. Se obtine un montant rezistent si perfect stabil care se profilează pe centrul numeric computerizat la o sectiune de 80 mm x 68 mm standard DIN 68 – 121. La cererea clientului se pot folosi si alte tipuri de lemn cum ar fi stejar, meranti, cires, etc.
  • Profilul este EURONUT – 6/8 – System 12/18 – 9. Feroneria montată este Siegenia pentru deschidere roto si rotobasculantă iar lăcrimarele sunt din aluminiu.
  • Finisajul se execută cu lacuri, baituri sau vopsele sintetice sau ecologice (la cerere) în orice culoare din paletarul RAL. Aceste materiale de finisare sunt rezistente la ultraviolete si intemperii si prezintă o garantie de până la 5 ani oferită de producător.
  • Adezivii utilizati sunt de asemenea ecologici. Etansările se fac cu două garnituri siliconice in profil pentru închidere si cu silicon între geam si montanti.
  • Compartimentarea se poate face în unu, două, trei si mai multe canate cu elemente fixe combinate cu elemente mobile. Se pot realiza dimensiuni ale ferestrelor între 400 si 3000 mm pe oricare latură.
  • Geamul termopan utilizat 4 – 16 – 4, sticla float (clar, colorat in masa etc) care poate fi si cu ornamente metalice incluse are urmatoarele caracteristici: - izolare termică K = 1,7 - 2,3 W/mpK; -  izolare acustică R = 34 DB. La cererea clientului se poate utiliza geam Low E + argon sau geam dublu Low E cu izolare termică de până la K = 0,9 W/mpK.



Usi
  • Materialul de bază folosit este lemnul de răsinoase, molid cu o umiditate de 8 – 12%, din care se realizează montanti triplu stratificati din elemente îmbinate prin lipire în presă si panouri stratificate. Montantii cu o sectiune de 110 mm x 68 mm conferă usilor o rezistentă sporită la efractie. La cererea clientului se pot folosi si alte tipuri de lemn cum ar fi stejar, meranti, cires, etc.
  • Finisajul se execută cu lacuri, baituri sau vopsele sintetice sau ecologice (la cerere), în orice culoare din paletarul RAL. Aceste materiale de finisare sunt rezistente la ultraviolete si intemperii si prezintă o garantie de până la 5 ani oferită de producător.
  • Adezivii utilizati sunt de asemenea ecologici. Etansările se fac cu două garnituri siliconice in profil pentru închidere, cu silicon între geam si montant si, la cerere, cu lamelă de cauciuc sau perie de praf între aripa usii si prag.
  • Se poate utiliza geam termopan 4 – 16 – 4, sticla float (clar, colorat in masa etc) care poate fi si cu ornamente metalice incluse sau, la cererea clientului, geam anti-efractie sau vitraliu.

Usi de interior:
  • Materialul folosit este lemnul de molid la fel ca la usile de exterior. La cerere se pot folosi stejar, meranti, etc. Se folosesc montanti din lemn triplu stratificat de dimensiune 110 mm x 40 mm cu panouri din lemn stratificat sau geam ornamental (simplu sau vitraliu).
  • Finisajele sunt executate cu lacuri, baituri, vopsele pentru interior. Feroneria poate fi simplă sau ornamentală. Se pot aplica si feronerii culisante la cererea clientului.

Usi de balcon:
  • Usile de balcon se execută cu aceeasi tehnologie ca si ferestrele. Pentru terase mai mari se pot aplica siteme culisante.



Piscine

Piscinele se executa la comanda in functie de dorintele clientului